ÎMPREUNĂ PENTRU COPIII NOȘTRI

Din primăvara lui 2012, laparoscopia a ajuns şi la Secţia de chirurgie şi ortopedie pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Aceasta a fost dotată cu un echipament de chirurgie laparoscopică, în urma unei campanii de strângere de fonduri derulate de Fundaţia Gazeta de Sud, în parteneriat cu „Asociaţia Medici pentru Copii“, ACCES Oltenia şi TVS Craiova, iar medicii de aici au trecut de la chirurgia clasică la cea laparoscopică.

Un pas pe care cadrele medicale l-au făcut cu mare bucurie, pentru că nimic nu este mai important decât zâmbetul unui copil care are foarte puţin de suferit de pe urma unei operaţii.

 

QUOTE „Aparatul a fost achiziţionat în primăvară, dar am început să lucrăm cu el de prin septembrie, pentru că blocul operator a fost în renovare. S-a început în forţă, iar până la sfârşitul anului s-au făcut aici în jur de 50 de intervenţii laparoscopice. Am debutat cu apendicite, dar am operat laparoscopic şi peritonite, chiar şi un megacolon congenital, aşa-numita «boală Hirschprung»“, dr. Alin Stoica- medic în cadrul Secţiei de chirurgie şi ortopedie pediatrică.

 

Laparoscopia presupune introducerea în abdomenul pacientului a instrumentarului cu care se efectuează intervenţia, prin trei incizii foarte mici. Pentru vizualizarea intervenţiei se foloseşte un sistem optic de înaltă performanţă, ce constă într-o cameră video introdusă în abdomen, care transmite imaginea unui monitor, mărind-o în acelaşi timp de 16 ori. În comparaţie cu chirurgia clasică, intervenţia laparoscopică are foarte multe avantaje: hemoragie intraoperatorie foarte redusă, risc de infecţii foarte mic, mai puţină durere după operaţie şi recuperarea rapidă a pacientului, reluarea rapidă a alimentaţiei, reluarea rapidă a activităţilor sociale, lipsa cicatricelor.

 

Sistemul ultramodern de laparoscopie a costat peste 50.000 de euro și a fost aciziționat în urma donațiilor oferite de societăți de renume din Craiova, dar și în urma organizării unui bal caritabil la care participanții au putut să achiziționeze contra unor donații obiecte de artă donate de artiști plastici din Oltenia.

 

 

 

 


În Craiova a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de chirurgie laparoscopică de ultimă generaţie pentru copii, care să fie folosit în cazurile din toată Oltenia
Fundaţia Gazeta de Sud, în parteneriat cu Asociaţia Medici pentru Copii, Acces Oltenia şi TVS Craiova, a demarat campania „Împreună pentru copiii noştri“, cu scopul de a strânge fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de chirurgie laparoscopică la Secţia de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bănie. Deşi o astfel de intervenţie este utilizată în medicină de zeci de ani, iar la adulţi este folosită de ceva timp şi la Craiova, în cazul copiilor, Oltenia nu beneficiază de aparatura şi instrumentarul necesare laparoscopiei. „Ceea ce facem noi acum este chirurgie clasică, practicată de zeci de ani, dar laparoscopia a devenit deja o stare de normalitate peste tot în lume. Acesta ar trebui să fie standardul în momentul actual. Chirurgia laparoscopică trebuie să preia cât mai multe din intervenţiile chirurgicale clasice, dar în prezent ea nu există la Craiova, când vine vorba de copii. De aceea se doreşte introducerea unei astfel de intervenţii moderne şi la copii, iar pentru asta s-a declanşat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de ultimă generaţie“, a precizat dr. Alin Stoica, chirurg pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi unul dintre cei care s-au implicat în această campanie. „Chirurgia laparoscopică deschide noi posibilităţi pentru îngrijirea copiilor din toată regiunea Olteniei, nu doar din Craiova, pentru că aparatul va fi montat la Spitalul de Urgenţă, care deserveşte cinci judeţe şi poate prelua toate cazurile chirurgicale importante. El poate fi folosit chiar şi la nou-născuţi“, a adăugat medicul Alin Stoica.
Suma necesară pentru un astfel de aparat depăşeşte cu puţin 50.000 de euro, însă beneficiile sunt mult mai mari. „Având un nivel tehnic foarte ridicat, aparatul are o uzură morală de cel puţin 10-15 ani. Este o investiţie pe termen lung, care nu poate aduce decât beneficii spitalului şi copiilor“, a mai spus Stoica.Ce înseamnă chirurgia laparoscopicăDr. Alin Stoica a ţinut să explice, pe înţelesul tuturor, cum se face o intervenţie laparoscopică. „În popor se spune că te operezi cu laserul, în ideea că nu se mai fac acele incizii foarte mari, de 10-12-15 centimetri, prin care se intervine în abdomen. Laparoscopia presupune, de obicei, introducerea în abdomen a instrumentarului cu care se efectuează intervenţia prin trei incizii foarte mici, de câţiva milimetri. Vizualizarea intervenţiei nu se face în mod direct, ci se foloseşte un sistem optic de înaltă performanţă. Acesta constă într-o cameră video introdusă în abdomenul pacientului, care transmite imaginea unui monitor, mărind-o în acelaşi timp de 16 ori. Unele vase de sânge sunt mici, abia se văd cu ochiul liber, iar un astfel de monitor ne uşurează foarte mult munca“, a spus doctorul Stoica. Acesta consideră că „numai felul cum arată o sală de operaţie pentru chirurgia laparoscopică ar conferi oricui o stare de siguranţă“.

Care sunt avantajele intervenţiei

În comparaţie cu chirurgia clasică, intervenţia laparoscopică are foarte multe avantaje. Unele dintre acestea au fost enumerate şi de dr. Alin Stoica: hemoragie intraoperatorie foarte redusă, „adică pierderea de sânge este minimă, deci scade necesarul de transfuzii“, risc de infecţii foarte mic, „pentru că nu mai tai pacientul şi microbii nu mai au pe unde să intre în organism“, mai puţină durere după operaţie, reluarea rapidă a alimentaţiei, „pentru că operaţiile sunt făcute ermetic“, mobilizare şi reinserţie socială rapidă, „adică bolnavul nu mai stă la pat, poate fi externat a doua zi, deci şi cheltuielile de spitalizare sunt mult mai mici“. „Cel mai apreciat avantaj de către pacient este însă aspectul estetic, pentru faptul că nu mai rămâne cu cicatrici. Adulţii se mai obişnuiesc cu ideea, dar la copii e mai greu, o cicatrice urâtă ar putea avea şi implicaţii psihice pentru unii dintre ei“, a adăugat medicul Stoica.Bal caritabil pentru copiiCampania „Împreună pentru copiii noştri“ va culmina cu un bal caritabil ce va avea loc pe 23 martie. În cadrul acestui eveniment se va organiza şi o licitaţie de obiecte de artă, în scopul completării fondurilor necesare achiziţionării echipamentului de chirurgie laparoscopică.

 


În scurt timp, toți copiii din Oltenia care au nevoie de intervenţie chirurgicală vor fi operați cu ajutorul unei aparaturi de ultimă generaţie. Campania de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de chirurgie laparoscopică şi-a atins scopul propus, iar aparatul a ajuns la Craiova.Campania „Împreună pentru copiii noştri“ demarată la sfârşitul lunii trecute de Fundaţia Gazeta de Sud, în parteneriat cu Asociaţia Medici pentru Copii, ACCES Oltenia şi TVS Craiova, cu scopul de a strânge fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de chirurgie laparoscopică la Secţia de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova şi-a atins scopul. Aparatul de ultimă generaţie care costă peste 50.000 de euro şi care va fi folosit pentru rezolvarea cazurilor de intervenţie chirurgicală la copii, preluate din toată Oltenia, a ajuns la unitatea medicală din Bănie.
„S-a plătit avansul pentru coloana de chirurgie laparoscopică, iar aparatul a fost adus deja în blocul operator al Clinicii de chirurgie pediatrică. După o perioadă în care vom face o serie de teste vor urma şi primele intervenţii chirurgicale cu acest aparat, cel mai probabil de săptămâna viitoare. Suntem optimişti în ceea ce priveşte strângerea în totalitate a sumei de bani necesară, mai ales că această campanie se va încheia pe 1 iunie. Oricum, se poate spune că obiectivul a fost atins, iar coloana de chirurgie laparoscopică va sta la dispoziţia Spitalului Judeţean de Urgenţă şi va deservi toate cele cinci judeţe ale Olteniei“, a precizat dr. Alin Stoica, chirurg pediatru la SJU Craiova şi unul dintre cei care s-au implicat în această campanie.Bal caritabil pentru completarea fondurilorReprezentanţii tuturor părţilor implicate în proiectul „Împreună pentru copiii noştri“ sunt acum în febra organizării balului caritabil, care va avea loc mâine, de la ora 19.00, la hotelul Green House din Craiova. În cadrul acestui eveniment se va organiza şi o licitaţie de obiecte de artă, cu scopul completării fondurilor necesare achitării echipamentului de chirurgie laparoscopică. „Toţi cei care au cumpărat bilete sau au primit invitaţii sunt aşteptaţi cu drag la acest eveniment. Banii care se vor strânge aici vor fi destinaţi integral pentru achitarea coloanei de chirurgie laparoscopică“, a mai spus dr. Alin Stoica.
Laparoscopia presupune introducerea în abdomen a instrumentarului cu care se efectuează intervenţia prin trei incizii foarte mici, de câţiva milimetri. Vizualizarea operaţiei se face cu ajutorul unui sistem optic de înaltă performanţă, care constă într-o cameră video introdusă în abdomenul pacientului care transmite imaginea unui monitor, mărind-o în acelaşi timp de 16 ori. Avantajele acestui fel de intervenţie chirurgicală sunt, printre altele, hemoragie intraoperatorie redusă, risc de infecţii foarte mic, mai puţină durere după operaţie, reluarea rapidă a alimentaţiei, mobilizare şi reinserţie socială rapidă şi, ceea ce contează foarte mult, lipsa cicatricilor.

 


De când Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova a achiziţionat propria linie de laparoscopie, copiii au avut mai puţin de suferit de pe urma operaţiilorDin primăvara lui 2012, laparoscopia a ajuns şi la Secţia de chirurgie şi ortopedie pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Aceasta a fost dotată cu un echipament de chirurgie laparoscopică, în urma unei campanii de strângere de fonduri derulate de Fundaţia Gazeta de Sud, în parteneriat cu „Asociaţia Medici pentru Copii“, ACCES Oltenia şi TVS Craiova, iar medicii de aici au trecut de la chirurgia clasică la cea laparoscopică. Un pas pe care cadrele medicale l-au făcut cu mare bucurie, pentru că nimic nu este mai important decât zâmbetul unui copil care are foarte puţin de suferit de pe urma unei operaţii. „Aparatul a fost achiziţionat în primăvară, dar am început să lucrăm cu el de prin septembrie, pentru că blocul operator a fost în renovare. S-a început în forţă, iar până la sfârşitul anului s-au făcut aici în jur de 50 de intervenţii laparoscopice. Am debutat cu apendicite, dar am operat laparoscopic şi peritonite, chiar şi un megacolon congenital, aşa-numita «boală Hirschprung»“, a precizat dr. Alin Stoica, medic în cadrul Secţiei de chirurgie şi ortopedie pediatrică.
Laparoscopia presupune introducerea în abdomenul pacientului a instrumentarului cu care se efectuează intervenţia, prin trei incizii foarte mici. Pentru vizualizarea intervenţiei se foloseşte un sistem optic de înaltă performanţă, ce constă într-o cameră video introdusă în abdomen, care transmite imaginea unui monitor, mărind-o în acelaşi timp de 16 ori. În comparaţie cu chirurgia clasică, intervenţia laparoscopică are foarte multe avantaje: hemoragie intraoperatorie foarte redusă, risc de infecţii foarte mic, mai puţină durere după operaţie şi recuperarea rapidă a pacientului, reluarea rapidă a alimentaţiei, reluarea rapidă a activităţilor sociale, lipsa cicatricelor. „Cel mai apreciat avantaj de către pacient este aspectul estetic, faptul că nu mai rămâne cu cicatrice. Adulţii se mai obişnuiesc cu ideea, dar la copii e mai greu, o cicatrice urâtă ar putea avea şi implicaţii psihice pentru unii dintre ei“, susţine dr. Alin Stoica. „În plus, numai felul în care arată o sală de operaţie bine dotată pentru chirurgia laparoscopică ar conferi oricui o stare de siguranţă“, a adaugat dr. Stoica.Laparoscopia se face şi în scop diagnosticAvantajul laparoscopiei este că ea se poate face şi în scop diagnostic. „Dacă din Urgenţă vine un caz cu traumatism abdominal şi are nevoie de tot felul de investigaţii, poţi folosi laparoscopul. Înainte se practicau intervenţii pe abdomen doar ca să vezi dacă existau ceva leziuni posttraumatice şi erau cazuri când nu găseai nimic. Acum, prin incizii mici, îi poţi inspecta toată cavitatea abdominală, şi vezi foarte bine dacă este lezat vreun organ, dacă există vreo sângerare. Câteodată, leziunile posttraumatice pot fi rezolvate laparoscopic sau poţi imediat să converteşti intervenţia laparoscopică într-una clasică“, a explicat dr. Andrei Zavate, medic în cadrul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.
Înainte, la copii existau doar câteva afecţiuni care se pretau la o intervenţie laparoscopică, dar acum afecţiunile care pot fi rezolvate cu laparoscopul depăşesc numărul de 40. „Noi nu am avut deocamdată cazuri pentru a acoperi toată paleta de intervenţii, dar dacă se va ivi vreunul vom încerca să-l rezolvăm minim invaziv. În spitalele din Occident există specialişti care fac numai chirurgie laparoscopică, bineînţeles că lucrează în clinici în care se efectuează şi chirurgie clasică. Ar fi bine ca şi la noi să se ajungă la acelaşi nivel de supraspecializare. În România, chirurgia laparoscopică la copil mai are însă multe progrese de făcut“, a mai spus dr. Andrei Zavate.
O categorie aparte a chirurgiei laparoscopice la copii este chirurgia neonatală şi a sugarului, care se referă la malformaţii congenitale ce pot fi rezolvate laparoscopic, cum ar fi atrezia de esofag, malformaţii ale duodenului, diafragmului etc. Se lucrează însă cu un instrumentar special pentru nou-născuţi, de 3 mm, cel mai subţire posibil. „Cu sprijinul Top Gel, acest instrumentar există în dotarea clinicii la momentul actual şi este utilizat“, susţine dr. Stoica.Colaborare cu Spitalul Universitar din BruxellesÎn octombrie 2012, a fost organizat în Craiova şi primul workshop de chirurgie laparoscopică pediatrică din România, sub conducerea reputatului profesor dr. Henri Steyaert din Belgia, un expert la nivel mondial în domeniu, iar cu această ocazie au fost efectuate şi alte intervenţii chirurgicale în Clinica de Chirurgie Pediatrică a SJU. „Acest eveniment va fi repetat anual, creându-se astfel premisele ca la Craiova să apară un centru de training pentru chirurgia minim invazivă a copilului. Totodată, echipa Clinicii de Chirurgie Pediatrică efectuează o selecţie a unor cazuri deosebite pentru a putea fi operate împreună cu profesorul Steyaert. Pe parcursul anului va fi demarat un program de colaborare cu Spitalul Universitar de Copii «Reine Fabiola» din Bruxelles, acolo unde dr. Henri Steyaert este şeful Departamentului de Chirurgie Pediatrică. În cadrul acestui program, medicii şi asistenţii medicali îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele în cadrul clinicii din Belgia“, a dezvăluit dr. Alin Stoica.
Echipa Clinicii de Chirurgie Pediatrică are însă şi alte planuri de viitor: doreşte dezvoltarea investigaţiilor endoscopice ale copilului (gastroscopia, colonoscopia, cistoscopia), pentru că turnul video achiziţionat pentru chirurgia minim invazivă suportă ataşarea instrumentelor specifice pentru astfel de proceduri medicale. „Practic, acest lanţ video foarte versatil corespunde unui concept de all in one“, explică dr. Ovidiu Ciobanu, şeful Secţiei de chirurgie şi ortopedie pediatrică din cadrul SJU Craiova. „Pentru a atinge un standard ridicat în blocul operator al clinicii mai trebuie achiziţionate o lampă pentru operaţii şi un aparat Roentgen Tv pentru ortopedia şi traumatologia copilului. Cu acest aparat, dacă un copil vine în Urgenţă cu diverse tipuri de fracturi, poţi să eviţi foarte multe intervenţii chirurgicale deschise pe os. Aceste tehnologii ar schimba foarte mult faţa chirurgiei şi mai ales la copii, pe care trebuie să-i atingi cât mai puţin“, a mai spus dr. Ovidiu Ciobanu.

 


Echipamentul de chirurgie laparoscopică achiziţionat în urma campaniei „Împreună pentru copiii noştri“ a fost folosit de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova pentru rezolvarea primelor cazuri de apendicită

Copiii din Oltenia diagnosticaţi cu apendicită pot fi operaţi de acum înainte cu ajutorul unui echipament de ultimă generaţie. Graţie campaniei „Împreună pentru copiii noştri“, desfăşurată de Fundaţia Gazeta de Sud în parteneriat cu Asociaţia Medici pentru Copii, ACCES Oltenia şi TVS Craiova, Secţia de Chirurgie – Ortopedie – Pediatrică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova a fost dotată cu o coloană de chirurgie laparoscopică, iar medicii de aici au şi făcut primele intervenţii, la cazuri venite din Urgenţă.

„Am trecut de la Dacia 1300 la Mercedes“

Şeful Secţiei de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică de la SJU Craiova, dr. Ovidiu Ciobanu, a povestit cum s-au descurcat medicii cu noul aparat. „Săptămâna trecută, am avut trei apendicectomii, la un băiat de şapte ani şi la două fete, de 12 şi 15 ani, pe care le-am rezolvat cu laparoscopul. Au fost pacienţi veniţi din Urgenţă cu dureri abdominale, diagnosticaţi cu apendicită în urma analizelor, şi aşa am început să lucrăm. A fost nevoie de o perioadă de acomodare cu aparatura, având în vedere că toate imaginile sunt în oglindă, dar intervenţiile au decurs bine, iar copiii au fost externaţi a doua zi. Obişnuiţi cu chirurgia clasică, pentru noi a fost ca şi cum am fi trecut de la Dacia 1300 la Mercedes, asta e diferenţa“, a spus dr. Ovidiu Ciobanu.
Şeful Secţiei de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică a explicat şi care sunt beneficiile acestui tip de intervenţie: „Pacienţii pleacă mai repede acasă, estetic arată mult mai bine, având doar trei mici incizii, iar durerile sunt mult mai mici. Nu am auzit pe nimeni să se plângă, pacienţii putând merge chiar din aceeaşi zi. În plus, pe lângă confortul bolnavului, şi spitalul are de câştigat, pentru că se reduce numărul de zile de spitalizare, iar asta înseamnă cheltuieli mai mici“, a mai spus dr. Ovidiu Ciobanu.

E nevoie de instrumentar special pentru sugari

Campania „Împreună pentru copiii noştri“ se va încheia la 1 iunie, timp în care iniţiatorii speră să se strângă suma necesară achiziţionării aparatului (peste 50.000 de euro), dar şi bani pentru dotarea secţiei cu un stoc de instrumente, necesar pentru ca „echipamentul să fie folosit pe scară cât mai largă, la orice pacient care se pretează la o astfel de intervenţie“, după cum a precizat dr. Alin Stoica, chirurg pediatru la SJU Craiova şi unul dintre medicii care s-au implicat în această campanie.
În prezent, laparoscopul nu este disponibil tot timpul, pentru că nu există mai multe truse de instrumente, care să fie folosite prin rotaţie atunci când se sterilizează componentele. „Sterilizarea se face printr-un procedeu special, sterilizare la plasmă, la temperaturi foarte joase, şi cum nu avem mai multe instrumente nu putem folosi permanent aparatul. De aceea ar trebui achiziţionate măcar două-trei truse care să rămână în stoc şi să se ducă prin rotaţie la sterilizare“, a explicat dr. Ovidiu Ciobanu. Secţia de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică de la SJU Craiova este destinată copiilor până la 16 ani, dar intervenţiile cu laparoscopul nu se pot face momentan pentru copiii cu vârsta mai mică de doi ani, din lipsă de instrumentar special. „Vrem să începem să facem chirurgie laparoscopică şi la sugari, dar pentru asta e nevoie de alt tip de instrumentar, de care nu dispunem acum, dar pe care sperăm să-l putem achiziţiona până la finalul campaniei“, a completat dr. Alin Stoica.

Aparatul pune diagnostice clare

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova sunt şase chirurgi pediatri, care formează echipele operatorii şi lucrează prin rotaţie. În prezent, aici se fac doar operaţii de apendicită, însă laparoscopul va putea fi folosit mai târziu şi pentru alte tipuri de intervenţii. „Aparatul este performant şi, în afară de patologia chirurgicală abdominală, ne va permite şi abordarea patologiilor toracice, urologice şi efectuarea unor investigaţii ca endoscopia, coronoscopia etc.“, a precizat dr. Ovidiu Ciobanu.
Laparoscopul oferă şi alt câştig important pentru spital: pune diagnostice clare la unele cazuri în care computerul tomograf şi RMN-ul ar oferi rezultate incerte. „În situaţiile de urgenţă la copii, cum ar fi accidentele rutiere cu traumatisme abdominale, laparoscopul ne este de mare ajutor, pentru că scurtează perioada de investigaţii, unele chiar scumpe cum sunt tomograful şi RMN-ul, care uneori pot da şi rezultate incerte. Aşa faci o mică incizie, bagi camera, vezi cu ochii tăi care este situaţia şi ştii ce ai de făcut. Uneori chiar poţi rezolva cazul pe loc, pentru că după ce ai imaginea poţi să bagi imediat pensele şi să dai drumul la treabă“, a exemplificat dr. Alin Stoica.

Lasă un răspuns