Elaborarea Planului de management integrat pentru Situl Natura 2000 Târnovu Mare – Latorița

Proiectul Elaborarea Planului de management integrat pentru Situl Natura 2000 Târnovu Mare – Latorița a fost demarat în luna iunie a anului 2013. Prin implementarea proiectului, Fundația Gazeta de Sud își propune să asigure protecția și conservarea favorabilă a speciilor și habitatelor din arealul sitului Târnovu Mare Latorița . Localnicii de pe raza ariei protejate, alături de autoritățile publice locale și investitorii în zonă au fost informați și consștientizați în cadrul mai multor sesiuni, asupra impactului negativ pe care practicile neecologice îl au asupra mediului.
Situl Târnovu Mare – Latorița este situat în Județul Vâlcea, pe raza localităților Malaia, Brezoi și Voineasa și este de o importanță deosebită la nivelul țării noastre. O cunoaștere a speciilor și habitatelor care trăiesc în zonă este esențială în vederea protejării lor, mai ales în contextul în care, pe terioriul ariei protejate există investiții majore în turism, care le amenință.

România – singurul stat din UE cu 5 bioregiuni

Reţeaua Natura 2000 acoperă aproximativ 18% din suprafaţa terestră a Uniunii Europene şi cuprinde nouă regiuni biogeografice. România este statul cu cea mai mare biodiversitate din cadrul Uniunii Europene, fiind singurul care deține cinci din cele nouă bioregiuni : Alpină, Continentală, Panonică, Stepică şi Pontică.

Implementarea proiectului derulat de Fundația Gazeta de Sud poate aduce beneficii majore nu numai mediului, dar și comunităților locale prin facilitarea realizării de investiţii noi şi atragerea de fonduri externe, etichetarea unor produse tradiţionale sau încurajarea producerii şi promovarării de brand-uri locale.

Proiectul se implementează în parteneriat cu Agenția pentru protecția mediului Dolj și Agenția pentru protecția mediului Vâlcea și este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu, 2007 – 2013

Fundaţia Gazeta de Sud, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, a derulat primele sesiuni de informare și conștientizare în cadrul proiectului „Elaborarea Planului de management integrat pentru situl Natura 2000  Târnovu Mare – Latoriţa”.

Lasă un răspuns